Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een lijst met veelgestelde vragen over de VakantieBieb.

1. Ik heb de app al eerder gebruikt, moet ik opnieuw registreren?

Nee, nadat je de app geüpdated hebt, kun je gewoon inloggen met je e-mailadres. Wel vragen wij je om de nieuwe gebruiksvoorwaarden te accepteren.

2. Ik krijg een melding dat ik eerst een update moet uitvoeren.

Om het nieuwe aanbod te kunnen bekijken en om e-books te kunnen downloaden, is het nodig dat je eerst een update van de app installeert.

3. Hoe lang zijn de e-books beschikbaar en tot wanneer kan ik lezen?

De VakantieBieb is open van 1 juni t/m 31 augustus 2017. Op 1 juni staan de jeugdtitels erin en vanaf 1 juli de titels voor volwassenen. Na 31 augustus sluit de VakantieBieb en worden de (gedownloade) e-books verwijderd uit de app. Na deze datum kun je de meeste (en vele andere) titels lezen via www.bibliotheek.nl/e-books.html. Leden van de Openbare Bibliotheek met een geldig lidmaatschap hebben toegang tot deze e-books.

4. Zijn de boeken ook te downloaden op een e-reader?

De techniek van de VakantieBieb biedt helaas niet de mogelijkheid om de e-books te lezen op een e-reader. Dit kan alleen via tablet en smartphone. Via www.bibliotheek.nl/e-books.html kun je ons overige e-book aanbod zien dat wel op een e-reader te lezen is. Leden van de Openbare Bibliotheek met een geldig lidmaatschap hebben toegang tot deze e-books.

5. Ik krijg bij het downloaden van de app het bericht dat mijn apparaat niet compatibel is.

Om de VakantieBieb te kunnen gebruiken heb je een minimaal Android versie 3.0 en iOS 7.0 nodig

6. Waarom werkt de VakantieBieb niet op een Windows Phone?

Omdat de meeste mensen gebruik maken van Android en iOS toestellen, is er vooralsnog voor gekozen om geen Windows versie te maken.

7. Kan ik de VakantieBieb ook buiten Nederland gebruiken?

Ja, dat kan. De VakantieBieb is ook buiten Nederland te downloaden en te gebruiken.

8. Hoe download ik e-books?

Overal waar een goede Wi-Fi verbinding is kun je de e-books downloaden. Voor de zekerheid kun je dit al thuis doen vóór je op vakantie gaat. Voor het lezen van de e-books heb je geen Wi-Fi meer nodig.

9. Door een beperking kan ik de bladzijden niet omslaan. Hebben jullie een oplossing hiervoor?

Een alternatief voor de VakantieBieb is de LuisterBieb. Dit is een gratis app met luisterboeken. In de LuisterBieb staan ook gratis titels voor niet-leden van de Openbare Bibliotheek. Leden hebben toegang tot een veel grotere selectie luisterboeken.

10. Is er een lijst met alle beschikbare e-books?

De titellijst staat op de website www.vakantiebieb.nl. Vanaf 1 juni zijn ruim 30 jeugdtitels in de app te vinden. Vanaf 1 juli ruim 30 titels voor volwassenen.

11. Hoeveel e-books mag ik downloaden?

Afhankelijk van de ruimte op het geheugen van het apparaat waarop je leest, kun je zo veel e-books downloaden als je wilt.

12. Gaan jullie in de toekomst nog meer e-books aanbieden?

Bij iedere editie van de VakantieBieb is er een nieuwe selectie e-books beschikbaar. De titels vind je op onze website www.vakantiebieb.nl. Verder wijzen wij je graag op ons overige e-books aanbod www.bibliotheek.nl/e-books.html waarin ongeveer 14.000 e-books beschikbaar zijn.

13. Hoe werkt de pagina nummering?

De nummering onderin het scherm is het totaal aantal pagina´s van het boek. Om te weten hoe ver je bent in het e-book kunje ook het menu openen. Hier zie je de (blauwe) voortgangsindicator.

14. Hoe werkt het lezen van een e-book?

Bladeren: veeg vanuit het midden van het scherm of tap rechts (vooruit) of links (terug).
Snel door hoofdstuk bladeren: tik op het paginanummer om de slider te activeren.
Menu openen: druk op midden van het scherm. Hier kun je ook de inhoudsopgave opvragen en leesinstellingen aanpassen.

15. Hoe werkt de Boekenkast?

In je boekenkast bevinden zich de gedownloade e-books. Wil je (meer) e-books uitzoeken, tik dan op het menu icon links boven de boekenkast.

16. Hoe open of verwijder ik een e-book?

Openen: tik op de kaft van een gedownload e-book om te starten.
Verwijderen: druk op de kaft van een gedownload e-book. Via het menu kies je voor verwijderen.

17. Ik kan het lettertype en/of lettergrootte niet veranderen:

De e-books zijn soms e-Pubs en soms PDF's. PDF's (sommige jeugdboeken) worden geopend in een PDF-reader, hierdoor zijn enkele functies, zoals het aanpassen van het lettertype of de lettergrootte, niet beschikbaar.

18. Over de VakantieBieb:

De KB, de nationale bibliotheek van Nederland, ontwikkelt samen met de bibliotheken de VakantieBieb. Bij vragen over de inhoud en de werking van de VakantieBieb, kijk op vakantiebieb.nl of stel je vraag via het contactformulier hieronder.

De VakantieBieb heeft voor jeugd vanaf 1 juni een selectie e-books beschikbaar voor de leeftijden: 6 tot 9 jaar, 9 tot 12 jaar en 12 tot 18 jaar. Vanaf 1 juli staan de e-books voor volwassenen in de app.

De e-books zijn te lezen van 1 juni tot en met 31 augustus 2017. Als de vakantieperiode voorbij is worden deze automatisch uit de app verwijderd. Je kunt de VakantieBieb na 31 augustus op je tablet of mobiel laten staan voor een volgende vakantie.

Na 31 augustus kun je de meeste (en vele andere) titels lezen via www.bibliotheek.nl/e-books.html. Leden van de Openbare Bibliotheek met een geldig lidmaatschap hebben toegang tot deze e-books.

19. Bekijk hier de gebruiksvoorwaarden en privacy policy.

De gebruiksvoorwaarden lees je hier
De privacy policy lees je hier

20. Contact:

Staat het antwoord op je vraag hier niet bij of heb je andere vragen of opmerkingen? Klik dan hier om contact met ons op te nemen.